| L Mi az, ami nem ajánlott? | J Mi az, ami ajánlott?
|
Húsok és felvágottak:
| Zsírban gazdag húsok (pl. disznóhús, kacsa, liba, hurka); sóban és zsírban gazdag felvágottak, kolbászok, füstölt áruk. | Zsírszegény húsok (pl. nyúl, pulyka, vadhúsok, sovány borjú- és marhahús); zsírszegény felvágottak (pulykából) |
Halételek:
| Füstölt vagy marinírozott halak (sós hering, makléra, szardella, olajos szardínia); zsírban gazdag halfélék (pl. angolna, ponty) kagyló és rákfélék | Só- és zsírszegény halfélék (tonhal, busa) |
Zsírok és olajok:
| Nagy mennyiségű vaj, disznózsír, szalonna, normál margarin, majonéz | Növényi eredetű zsírok és étolajok (napraforgóolaj, kukoricacsíra olaj, olíva olaj); zsírszegény vaj, és margarin kis mennyiségben |
Tojás:
| Zsíros és sós tojásételek, sós főtt tojás | Egyéb tojásételek |
Tej és tejtermékek:
| Magas zsírtartalmú tejtermékek (tejszín stb.) zsírban és sóban gazdag sajtok (parmezán, juhsajt, ömlesztett sajtok) | Zsírszegény tej és tejtermékek (sovány túró, sovány joghurt) só- és zsírszegény sajtfélék (45% zsírtartalomig, max. napi 50g) |
Zöldségek, saláták | Zöldségkonzervek, készáruk, | Mindenfajta zöldség és saláta |
Burgonya:
| Hasábburgonya, chips, és egyéb készáru | Burgonyapüré, főtt burgonya |
Gyümölcs: |
| Mindenfajta gyümölcs |
Gabonafélék (kenyér, tésztafélék, és rizs):
| Erősen sózott pékáruk (pl. sóskifli) | Sószegény kenyérfélék, magos kenyér korlátozott mennyiségben (200-300 g naponta) |
Cukor, édességek, sütemények:
| Nagy mennyiségben sütemények, és édességek | Kis mennyiségben, a zsírszegény süteményeket előnyben részesíteni |
Fűszerek:
| Fűszerkeverékek, leveskocka, levespor, mustár, ketchup, paradicsompüré | Egyéb fajták só hozzáadása nélkül |
Italok:
| Maga nátriumtartalmú ásványvíz, nagy mennyiségű zöldséges ivólé, alkohol | Alacsony nátriumtartalmú ásványvíz, gyümölcslé, tea, kávé kis mennyiségben |
Elkészítés módja:
| Zsírban és sóban gazdagon (pl.: fritőzben sütés, marinírozás, panírozás, és olajban pácolás) | Párolás, dinsztelés, grillezés, hirtelen sütés, forrázás |
dietalap